Στα προηγμένα ευρωπαικά πρότυπα η ιδιοκτησία και μεταχείριση των ζώων συντροφιάς με το νομοσχέδιο που κατέθεσαν στη βουλή τα υπουργεία εσωτερικών, αγροτικής ανάπτυξης και οικονομικών.
Δημιουργείται ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής των
ζώων και των ιδιοκτητών τους και καθίσταται
υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση με μικροτσίπ.
Για τα αδέσποτα δημιουργείται οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης στους δήμους, ενώ ορίζονται τα δημοτικά καταφύγια ως χώρος προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής. Ο βασανισμός ζώων επισείει φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 30.000 ευρώ.
Στην Ανατολική Αττική είναι ανυπολόγιστος ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων. Χιλιάδες σκυλάκια κυκλοφορούν στους δρόμους των Μεσογείων με μέσο όρο ζωής τα δύο χρόνια λόγω των ατυχημάτων και της κακουχίας. Το φαινόμενο διογκώνεται ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες καθώς ασυνείδητοι εγκαταλείπουν τα σκυλιά που είχαν αγοράσει είτε ως παιχνίδι για τα παιδιά τους στις καλοκαιρινές διακοπές, είτε όταν συνειδητοποιούν πως τα χαριτωμένα κουταβάκια μεγαλώνουν και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα κατά την επιστροφή στο διαμέρισμα.
Οι επιστήμονες, οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι κτηνίατροι επισημαίνουν πως η απόκτηση ενός σκύλου αποτελεί τεράστια ευθύνη που αλλάζει τη ζωή της οικογένειας. Ιατρική φροντίδα, εκπαίδευση, ψυχαγωγία, καθαρισμός και σίτιση είναι στο πρόγραμμα. Ένα ζώο έχει ψυχή και δεν είναι παιχνίδι όταν το βαρεθούμε να το παρατάμε στο δρόμο.
Όσο για την ευθύνη των δήμων αυτή είναι τεράστια σε σχέση με τη διαχείριση του προβλήματος. Σε καμία πολιτισμένη χώρα δεν παρατηρούνται οι τριτοκοσμικές αντιλήψεις και πρακτικές που υπάρχουν στη χώρα μας. Ελάχιστοι είναι οι δήμοι με ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Και δεν έχουν άδικο όσοι λένε πως πρέπει ο ίδιος ο δήμαρχος και τα δημοτικά συμβούλια να διέπονται από φιλοζωία για να υλοποιήσουν και τα προγράμματα προστασίας, εμβολιασμού και στέγασης των αδέσποτων.
πηγή: anatakti
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου